TIDAK TERSAJI: Korelasi pendidikan kewarganegaraan dengan akhlak peserta didik di MTs Walisongo Tulis Batang - Asari (Jurusan Tarbiyah-Pendidikan Agama Islam- STAIN Pekalongan, 2010)
Faktor pendidikan mutlak diperuntukan oleh seorang peserta didik guna menjaga akhlak dan perilakunya dalam kehidupannya dimasa depan. tujuan penelitian ini untuk mengetahui pelaksanaan pendidikan kewarganegaraan dan akhlak. Pelaksanaan pendidikan kewarganegaraan di MTS walisongo tulis batang termasuk dalam kategori cukup baik,Akhlak peserta didik juga termasuk dalam kategori cukup tinggiDengan demikian hipotesis yang diajukan diterima.